7 termeni de barman și ce înseamnă ei de fapt
Tot ceea ce este vechi este din nou nou, iar argoul de bar nu face excepție. Dacă ați petrecut o seară la un bar în ultimii ani, probabil că ați observat că limba barmanului (și a unor clienți) este presărată cu argou quippy.
Unele dintre ele sunt, probabil, familiare, dar originile sau semnificația exactă poate fi puțin ciudată. Pentru a vă ajuta să navigați la următoarea comandă de bare, am creat o listă cu șapte termeni de bare și definițiile lor general acceptate.
1. 86 (de asemenea, 86’d, 86ing)
În lumea barurilor și restaurantelor, clienții și ingredientele pot primi86’D. Dacă un barman rămâne fără ceva sau dorește să scape de el, ar putea să spună altora86aceasta. La fel, un barman poate86un client care a avut un pic prea mult aruncându-i afară.
86Etimologia este puțin tulbure, cu explicații de la tăria alcoolică la numărul de gloanțe care au fost emise de soldați francezi. Se presupune că utilizarea sa în industria restaurantelor datează din anii 1930 pentru a însemna că au rămas fără ceva. Există, de asemenea, posibilitatea ca aceasta să provină din raidurile din epoca Prohibiției la un bar numit Chumley’s la 86 Bedford Ave din New York City. După cum se spune în această poveste, un ofițer de poliție plătit ar da-i un barman spunându-i asta86clienții săi. În acest caz, a însemnat pentru ei să plece prin ieșirea din Bedford Ave. Dar probabil cea mai probabilă poveste este că este doar un alt exemplu de argou diner și care rimează cu „nixed”.
2. Vânător
Acest termen pentru o cantitate mică de lichid – bere, apă, sodă, saramură murată etc. – care însoțește o băutură puternică sau o injecție este cel mai probabil derivat din termenul francezvânătoare, care se traduce prin „[urmărește]”.Vânătorse folosește în limba engleză din aproximativ 1800, dar cel mai probabil se referea inițial la practica de a lua o înghițitură de lichior pentru a elimina gustul neplăcut al cafelei sau al tutunului.
3. Pe stânci
Fiind unul dintre cei mai frecvent folosiți termeni de barman, este util să știți că această comandă vă va oferi un tur standard de bar (adesea 1,25, 1,5 sau 2 oz) de spirt drept turnat peste gheață într-un pahar de stâncă. Unele companii de whisky scoțian au afirmat că acest termen provine din tradiția scoțiană de a-și răcori băuturile cu roci răcite într-un râu. Deși interesantă, povestea este probabil falsă.
O poveste mai probabilă este că termenul s-a născut în vremurile în care cuburile de gheață erau scoase dintr-un bloc mai mare. Pe măsură ce expresia a devenit mai răspândită în cultura pop, a devenit o modalitate mai populară de a comanda whisk (e) y.
4. Sus
Susșiîngrijitsunt doi dintre cei mai confuzi termeni din lumea barmanului. O băutură servităsusa fost răcit prin agitare sau agitare, apoi strecurat într-un pahar gol și servit fără gheață. Originile sale datează din 1874, dar acestea sunt mai tulburi decât majoritatea. Este probabil ca să comandați o băuturăsusînsemna că a fost servit într-un pahar cu tulpină. Deși a comanda ceva „jos” – răcit și servit într-un pahar de stâncă – este o practică dispărută, face ca tulpina să pară mult mai plauzibilă.
5. Ingrijit
O băutură servităîngrijitpe de altă parte, ar fi turnat din sticlă într-un pahar și servit la temperatura camerei fără gheață. Pentru băuturile spirtoase, acest termen pare să fi apărut la începutul anilor 1800, dar a fost folosit pentru a însemna sau a comanda vinul nealterat de la sfârșitul secolului al XVI-lea.
6. În spatele bățului
Dacă un barman esteîn spatele bastonului, el sau ea lucrează în spatele barei făcând sarcini de barman, mai degrabă decât sarcini manageriale. Deși se crede că acest termen provine din mânerele de lemn de la robinetele de bere, originile sale exacte sunt încă necunoscute.
7. Deget (unitate de măsură)
Acest sistem de măsurare ascultă înapoi la saloanele din Vestul Sălbatic. Patronii ar ordona dimensiunea turnării lor pe baza lățimii degetelor barmanului. Deoarece acest sistem este destul de imprecis, multe baruri l-au abandonat în întregime. Cu toate acestea, alții au început lupta pentru a standardiza o turnare cu un singur deget.
Barele care luptă pentru a oficializa măsurarea au susținut că un deget este egal cu o turnare de 3/4 inch într-o sticlă de roci standard. Acest lucru se traduce aproximativ la o uncie, deci un deget ar fi o uncie, două ar fi două uncii etc.